INHOUD

cDAVID onderzoek: stand van zaken

De focus van het cDAVID onderzoek werd begin 2006 verlegd van het digitaliseren van analoge stukken naar de ontsluiting van digitaal erfgoed. Het toegankelijk maken van dit erfgoed is geen eenvoudige zaak. Bij het terugvindbaar maken van het materiaal in een on line systeem is het van groot belang dat een zoekopdracht een relevant resultaat oplevert. Het aanbieden van audiovisuele stukken veronderstelt dat er een gebruiksvriendelijke afspeelmogelijkheid voorzien is.

Om deze aspecten te behandelen werd door cDAVID een testopstelling opgezet. Via een client-server benadering wordt een aantal concepten proefondervindelijk uitgetest. Zo werd onder andere reeds onderzoek gevoerd naar het 'on-demand' creëren van referentie-afbeeldingen die on line ter beschikking worden gesteld. Wanneer een bezoeker een afbeelding wil bekijken, wordt er op aanvraag automatisch een JPEG afbeelding aangemaakt en afgeleverd op basis van de archiefkopie die als een TIFF bestand in het systeem wordt bewaard.

Momenteel concentreert het onderzoek zich op het toegankelijk maken van gedigitaliseerde geluidsopnamen.

Ontwikkeling van het cDAVID metadatamodel afgerond

Onlangs werd door Dries Vandaele een metadatamodel ontwikkeld om op een flexibele manier digitale objecten te beschrijven. Het model baseert zich op verschillende elementen uit onder andere ISAD(G) en Dublin Core.

De kern van het model is de opdeling van een object in een 'document' en de daarbij horende 'representaties'. Bijvoorbeeld: van een foto kunnen verschillende kopieën bestaan. Toch blijft de inhoudelijke beschrijving van de foto dezelfde. Het model laat toe om de verschillende kopieën te beschrijven en te koppelen aan eenzelfde inhoudelijke beschrijving. In een digitale context wordt het zo mogelijk om digitale en analoge kopieën via hun inhoud te koppelen.

Het model laat verder ook beschrijving op verschillende niveau's toe en het toepassen van authority records of gecontroleerde lijsten. Tenslotte werd ook de nodig aandacht besteed aan de schaalbaarheid van het model. De erfgoedbeheerder kan het model zo naar eigen goeddunken toepassen.

Momenteel is het rapport terzake in druk. De publicatie ervan wordt verwacht in de komende maanden.

Vertrek cDAVID medewerker Dries Vandaele

Op 13 april verliet Dries Vandaele het cDAVID project om aan de slag te gaan als archivaris in het administratief archief van de VRT. Dries stond tussen november 2005 en april 2006 in voor het onderzoek naar de noden en oplossingen in zake metadata om analoge en digitale stukken te kunnen beschrijven.

Stijn van Rossem, wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit Antwerpen, zal het cDAVID project vervoegen en de plaats van Dries invullen.

Heet van de naald

Digitalisering ontrafeld

Op 25 april werd er in het Gemeentearchief Amsterdam het rapport Digitalisering ontrafeld vrijgegeven door het project Archiefbank. Dit project heeft tot doel om te onderzoeken in welke mate het mogelijk is om op grote schaal archief te digitaliseren en zo toegankelijk te maken voor het grote publiek. Het onderzoek moet leiden tot een concrete Archiefbank die on line raadpleegbaar is.

http://gemeentearchief.amsterdam.nl/algemeen/organisatie/projecten/index.nl.html

Digital images study

Onlangs werd door de AHDS (Arts and Humanities Data Service) een studie vrijgegeven over de lange termijn bewaring van gedigitaliseerde stukken. In dit lijvige werk wordt dieper ingegaan op de mogelijke strategieën die moeten garanderen dat gedigitaliseerde stukken ook in de toekomst nog leesbaar zullen zijn. Aangezien het om een draft gaat kan u opmerkingen rond deze studie nog tot 31 mei opsturen naar de AHDS.

http://www.jisc.ac.uk/index.cfm?name=imagesarchiving

CONTACT

Vragen en opmerkingen kan u sturen naar: cdavid@stad.antwerpen.be