INHOUD

cDAVID WEBSITE: WORK IN PROGRESS

Tijdens de laatst paar weken werd de cDAVID-website in een nieuw kleedje gestopt en gevoelig uitgebreid, onder meer met een aantal artikels. Hierbij werd in het bijzonder aandacht besteed aan projectplanning: Hoe begin ik aan een digitaliseringproject? Met welke aandachtspunten moet ik rekening houden? Hoe zit het met auteursrechten en kwaliteitseisen?

De cDAVID-website heeft, naar analogie met de online encyclopie Wikipedia, de structuur aangenomen van een wiki. Onze webstek zal regelmatig worden bijgewerkt en aangevuld met kennisfiches en concrete aanbevelingen. Dit formaat biedt de bezoekers de mogelijkheid om discussies op te starten over de teksten op de website, deze aan te vullen en, desgewenst, te becommentariën. Op die manier wil het cDAVID-project ook de bredere erfgoedsector betrekken bij haar werk en de samenwerking tussen de verschillende actoren verstevigen.

Wij streven ernaar om de cDAVID-Wiki te laten uitgroeien tot een ontmoetingsplaats voor mensen die kennis willen delen en ontvangen rond digitalisering en het ontsluiten van hun gedigitaliseerde materialen.

SAMENWERKINGSVERBAND MET DE VRT

Het cDAVID-project werkt steeds nauwer samen met de verschillende archiefdiensten van de Vlaamse Radio en Televisieomroep (VRT). De samenwerking omvat voornamelijk de uitwisseling van ervaringen en kennis, maar bovendien ook het verlenen van technische ondersteuning. Naar aanleiding van ons onderzoek naar de langetermijnbewaring van archief-CD's in het Stadsarchief Antwerpen werd een steekproef van onze cd-rom's gecontroleerd door de VRT met hun CATS SA3 Advanced CD-R analyser. De resultaten werden ons onlangs aangeleverd en zullen bij ons onderzoek dienen ter referentie. In het kader van ons werkzaamheden op het vlak van de valorisatie van geluidsarchieven, werd een zeer leerrijk werbezoek afgelegd aan de dienst "Geluidsarchieven Radio" van de VRT.

AANKONDIGING KENNISFICHE TIFF TAGS

Binnenkort wordt een kennisfiche over het inkapselen van metadata in TIFF bestanden gelanceerd op de website. Het inkapselen van metadata in digitale objecten levert tal van voordelen op zoals het documenteren van de relatie tussen beschrijving en object. Het TIFF bestandsformaat dat door cDAVID wordt aanbevolen voor de langetermijnbewaring van gedigitaliseerd beeldmateriaal, biedt de mogelijkheid voor het inkapselen van een aantal essentiële metadata. De technologie die hierachter schuil gaat, zijn de zogenaamde "TIFF-tags". In deze eerste kennisfiche wordt niet alleen beschreven wat TIFF tags zijn en wat hun nut is; er wordt ook concreet uitgelegd hoe erfgoedbeheerders deze kunnen inzetten om hun gedigitaliseerd materiaal efficiënt te beheren en te bewaren.

AANKONDIGING DVD-VIDEO

De snelle technologische ontwikkeling van digitale (video)camera's heeft ertoe geleid dat het maken van kwaliteitsvolle digitale opnamen gemeengoed is geworden. De bewaring van dit audiovisueel materiaal dat in steeds grotere hoeveelheden wordt geproduceerd, blijft echter problematisch. De omvang van de resulterende bitstreams is van die aard dat ze niet zonder meer kan worden bewaard op een geschikt archiveringsmedium. Vaak wordt DVD als geldig alternatief voor langetermijnbewaring naar voor geschoven. Ten onrechte want onderzoek wijst immers uit dat het tegendeel waar is. Door de toepassing van lossy compressie is het MPEG-4 formaat, gebruikt in DVD video, geenszins ideaal.

Binnenkort worden de aanbevelingen voor overdracht binnen het Stadsarchief Antwerpen op aanraden van het cDAVID-project in die optiek gewijzigd.

HEET VAN DE NAALD

IPEA

IPEA staat voor Innovative Platform for Electronic Archiving. Dit project van het IBBT - het Instituut voor Breedbandtechnologie - heeft tot doel gemeenschappelijke standaarden te ontwikkelen voor het uitwisselen en archiveren van audiovisuele data in Vlaanderen.

https://projects.ibbt.be/ipea/

eDAVID vacatures

Momenteel zoekt de vzw eDAVID een projectmedewerker en een communicatieverantwoordelijke. eDAVID is een onderzoeks- en kenniscentrum inzake digitaal archiveren. Voor meer info kan u terecht op de website.

http://www.edavid.be

Permanent Pixels

Op 1 november 2005 promoveerde Rene van Horik aan de TU Delft. Het proefschrift, getiteld "Permanent Pixels. Building blocks for the longevity of digital surrogates of historical photographs" heeft betrekking op de duurzaamheid van digitale objecten. Van Horik onderzocht aan welke voorwaarden een bestandsformaat moet voldoen om toegang op lange termijn te garanderen. Er wordt ook dieper ingegaan op het bewaren van de metadata.

http://www.dans.knaw.nl/nl/nieuwsarchief/promotie_ren_van_horik/

CONTACT

Vragen en opmerkingen kan u sturen naar: cdavid@stad.antwerpen.be