Proefopstelling

Inleiding Proefopstelling Afbeeldingen Geluid
Besluit

Om de praktische bruikbaarheid van een aantal technologieën en strategieën in de praktijk te brengen, werd door cDAVID binnen het stadsarchief Antwerpen een beperkte proefopstelling opgezet. Deze proefopstelling bestaat uit een server die via het lokale netwerk kan worden benaderd. Deze opstelling wordt voornamelijk gebruikt in het onderzoek rond toegankelijkheid van gedigitaliseerd erfgoed.

Inhoud

Uitgangspunt

Het is niet de bedoeling om kant-en-klare toepassingen te ontwikkelen noch om geoptimaliseerde oplossingen te zoeken. De bedoeling van deze proefopstelling is het louter nagaan van de haalbaarheid van een aantal strategieën.

In het opzetten van de proefopstelling werden daarom volgende principes gehanteerd.

  • Eenvoudig
  • Goedkoop
  • Betrouwbaar
  • Snel proefondervindelijk onderzoek uitvoeren

Het praktische uitgangspunt is het client/server model. Hier stuurt een client een vraag om informatie (bijvoorbeeld: audio) naar een server die vervolgens de vraag verwerkt en de gewenste informatie aanlevert. Communicatie verloopt volgens een afgelijnd protocol.

Dit is een basismodel waarop zeer veel populaire netwerkdiensten zijn gebaseerd. De bekendste van die diensten zijn ftp, http en mail. Een voorbeeld is het opvragen van een webpagina van een webserver.

We kozen voor dit model omdat er het gros van de bestaande toepassingen hierop gebaseerd is. Een andere reden om voor dit model te kiezen is dat interactie tussen gebruikers en digitale collecties veelal volgens dit model verloopt. Het voorbeeld bij uitstek is de beeldbank.

Dit wel echter niet zeggen dat andere modellen zoals peer-to-peer niet geschikt zouden zijn voor het toegankelijk maken van digitaal erfgoed. Een voorbeeld van een dergelijk model is het LOCKSS project.

Opstelling

De proefopstelling bestaat uit drie elementen: een centrale server, het netwerk en clients. cDAVID kan beschikken over een server. Deze is gekoppeld aan het lokale ethernetnetwerk. Verschillende desktoppc's en workstations aanwezig in het stadsarchief Antwerpen spelen de rol van cliënt

We geven een kort overzicht met relevante specificaties

Server

Het gaat om een Netserver LH3 van HP. Dit toestel zou een dubbele functie krijgen.

  • Opslag van gedigitaliseerd materiaal alsof het om archiefkopieën gaat.
  • Beschikbaar stellen van gedigitaliseerd materiaal voor de buitenwereld.

Het toestel behoorde oorspronkelijk tot het machinepark van de stedelijke diensten maar is reeds enige tijd afgeschreven. Daardoor kan cDAVID er vrij over beschikken. Ondersteuning is echter niet meer voorzien.

Specificaties
Model HP Netserver LH3
CPU Pentium III 550Mhz (Single)
Geheugen 512 Mb SDRAM
Opslag 1x Integrated dual-channel HP NetRAID controller
2x Integrated dual Ultra2 SCSI controllers
1x Integrated Ultra2 to SE converter
Netwerk 3Com Ethernet/Fast Ethernet PCI 10/100 Base-T

Verder beschikt het toestel ook over standaardvoorzieningen zoals een CD-ROM station, een diskettestation en de nodige aansluitingen voor invoer en uitvoer.

Wat betreft opslag beschikt het toestel over 6 x 9Gb harde schijven. We hebben gekozen voor een RAID 5 opstelling om een realistische opslagomgeving te kunnen simuleren. De totale beschikbare opslagcapaciteit waarover we kunnen beschikken is 45Gb. Voor experimentele doeleinden voldoet deze hoeveelheid ruimschoots.

Netwerk

De server is verbonden aan het stedelijke netwerk. Het gaat om een 10 Base-T Ethernet netwerk waarbij alle machines binnen het stadsarchief Antwerpen verbonden zijn met een drietal 100 Mbit switches. Via DHCP krijgen alle machines een IP toegewezen. Firewallbeveiling garandeert dat de server enkel bereikbaar is binnen het lokale netwerk. Men heeft dus geen toegang tot de proefopstelling van buitenaf.

Cliënts

De toestellen die als cliënts dienst doen zijn een combinatie van workstations en desktopmachines. Allen werden geleverd door HP Compaq. Deze toestellen zijn uitgerust met Windows XP professional SP 1.

Software

Naast hardware is er ook nood aan software. De desktops en de workstations die de rol van client kregen toebedeeld, behoren nog tot het machinepark van de stedelijke diensten. Ze zijn uitgerust met Microsoft Windows als besturingssysteem. De geïnstalleerde software is voorzien van de nodige licenties. De voornaamste softwarekeuzes beperkten zich dan ook voornamelijk tot de server.

Wat de concrete uitwerking betreft, opteerden we voor het gebruik van vrije software. Daar zijn verschillende redenen voor.

  • Aangezien het om afgeschreven hardware gaat, ontbrak het aan de nodige ondersteuning en licenties voor een installatie van een Microsoft Windows editie.
  • Op het internet is reeds een zeer grote hoeveelheid vrije software en documentatie beschikbaar. Het vrije karakter van de gebruikte software laat toe om deze te gebruiken en aan te passen naar eigen nood en goeddunken.

In een reëele situatie spelen agumenten zoals het bewaken van veiligheid, de betrouwbaarheid, schaalbaarheid, performantie en andere factoren een cruciaal belang. Vaak worden mass storage systemen en servers ingezet voor het bewaren en beheren van cruciale data. Welke de beste keuze is hangt dan ook af van geval tot geval.

In deze opstelling speelt de keuze van de software minder een rol. Het systeem is slechts binnen het lokale netwerk bereikbaar en bevat geen cruciale of unieke data.

We kozen in eerste instantie voor een LAMP architectuur. Ook hier zijn verschillende eerder pragmatische redenen voor:

  • Het gaat om vrije software: de software is vrij beschikbaar en gedocumenteerd via het internet en zonder meer te installeren.
  • Snelle ingebruikname van een LAMP installatie
  • Mogelijkheid om zeer snel applicaties te ontwikkelen in MySQL en PHP
  • Digitale collecties worden voornamelijk ter beschikking gesteld via het web. Met een webbrowser kan men deze doorgaans eenvoudig benaderen.
Software specificaties
OS Debian Stable ‘Sarge’Kernel Linux 2.4.27-2 http://www.debian.org
Webserver Apache 1.3.33 http://www.apache.org
Scriptingtaal PHP 4.3.10 http://www.php.org
Databankbeheerssysteem MySQL 4.1.11 http://www.mysql.com

Verantwoording

  • Digitale collecties kunnen niet louter en alleen via een weboplossing toegankelijk worden gemaakt. Ook andere diensten en protocollen zoals samba of NFS kunnen, afhankelijk van de situatie, het overwegen waard zijn.
  • De software werd gekozen met het oog op de uitgangspunten van deze proefopstelling: eenvoudig, goedkoop en snelle ontwikkeling toelaten. Een belangrijk voordeel van het Debian besturingssysteem is stabiliteit. Daarnaast laat Debian toe om zeer snel software op geautomatiseerde wijze te installeren. Het beperken van "huishoudelijke" taken laat ons toe om te concentreren op het eigenlijke proefondervindelijke onderzoek.
  • De keuze voor PHP komt vooral voort uit de ervaring die binnen cDAVID aanwezig is om met deze taal aan de slag te gaan.

Referenties

We geven hier een beperkte selectie van gangbare software die kan gebruikt worden om een gelijkaardige opstelling op te zetten.

Afkomstig van CDAVID NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.cdavid.be/index.php/Proefopstelling"

image:antwerpen.jpg


image:leeuw.gif
Met steun van de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel